Staffan Widstrand / WWF
Nieuws

Goed nieuws voor de jaguar

In het Atlantisch Regenwoud – dat in Argentinië, Brazilië en Paraguay ligt –woont de jaguar. Het gebied is een van de meest bedreigde gebieden ter wereld. Gelukkig kunnen we daar wat aan doen! 

Wat doen we?

Ooit was het Atlantisch Regenwoud een prachtige gebied dat 30 keer zo groot was als Nederland. Nu is het nog maar 5 keer zo groot als Nederland. 

Het Atlantisch Regenwoud is ook het gebied waar de meeste dieren en planten in één gebied leven. Op één hectare vind je ruim 400 verschillende soorten bomen, er leven duizend soorten vogels, 24 soorten apen en de bedreigde jaguar.

Bos wordt gekapt

Een van de grootste bedreigingen voor het Atlantisch Regenwoud is ontbossing. Er worden heel veel bomen omgezaagd. Het bos heeft plaatsgemaakt voor weilanden, waar soja en suikerriet op verbouwd wordt. Maar bomen worden ook gekapt om plaatst te maken voor huizen. 

Minder bomen, betekent ook minder leefgebied voor dieren. Ook veel vogelsoorten komen hierdoor in de problemen. In het Atlantisch Regenwoud komen achttien met uitsterven bedreigde vogelsoorten voor. 

We leggen hier uit waarom bos zo belangrijk is.

Bos wordt geplant

Het goede nieuws: we kunnen de natuur van het Atlantisch Regenwoud herstellen. Door het planten van bomen en het beschermen van gebieden geven we de natuur weer een kans.

Eerst kijken we naar geschikte locaties om bos te herstellen. Dit zijn bijvoorbeeld kale stukken land tussen twee bossen in. Door deze weer te verbinden, wordt het leefgebied voor de dieren weer groter.

Hoe zorgen we voor nieuw bos?

Gebied zoeken

Praten met landeigenaar

Onkruid verwijderen

Bomen planten

Met jouw geld

....kunnen we weer bos aanplanten.

Het geld dat tijdens Jaguars United is opgehaald, kunnen we heel goed gebruiken om bos aan te planten. We kunnen wel 200 hectare bos herstellen. Dat zijn wel 400 voetbalvelden! Er worden daar bijna 400.000 bomen geplant! Veel hè!

 

Nieuw vogelnest ontdekt

Tijdens het onderzoeken van het gebied waar de bomen komen te staan, kwamen onderzoekers een vogelnestje van de Alagoas miersluiper tegen. En dat is heel bijzonder, want nog niet eerder was er een nestje van deze vogel gevonden.

Deze vogel wordt ernstig bedreigd: er leven nog slechts 30 exemplaren. Ze leven alleen in een klein deel van het Atlantisch Regenwoud.

Goed nieuws voor de jaguar

Het herstelde bos is ook goed voor de jaguars. Door de nieuwe stukken natuur kunnen de dieren makkelijker soortgenoten vinden, komen ze minder in aanraking met mensen en kunnen ze beter op zoek naar eten. 

Ook dankzij een samenwerking tussen WWF, bosbeheerders en lokale bevolking in een deel van het regenwoud worden jaguars niet meer gezien als bedreiging en zijn ze beter beschermd. Er zijn meer prooidieren bijgekomen en het aantal jaguars in dit deel van het Atlantisch Regenwoud is de afgelopen 15 jaar verdubbeld!

In 2005 leefden er naar schatting tussen de 30 en 54 dieren, in 2020 al tussen 84 en 125 jaguars. Op beelden van cameravallen waren dit jaar maar liefst 11 jongen te zien.