Het gaat niet goed met de wilde dieren
Uit onderzoek blijkt dat de grootte van de groepen wilde dieren met gemiddeld 70% is afgenomen. Gelukkig kunnen we daar nog iets aan doen. Wat? Dat lees je hier
VERSCHILLENDE GROEPEN DIEREN
De omvang (grootte) van de populaties (de groepen) wilde dieren is afgenomen. Dat moeten we even uitleggen. Je hebt bijvoorbeeld 1 dier, de olifant. Maar de olifant is onderverdeeld in verschillende soorten; een Aziatische olifant en de Afrikaanse olifant.
In Afrika en Azië leven verschillende groepen in aparte gebieden. Het aantal olifanten in de ene groep is meer afgenomen dan de andere. Dan kunnen we dus zeggen dat de gemiddelde grootte van de totale groep is afgenomen.
Oorzaken
Volgens de onderzoekers is het de schuld van de mens. Die pikt de leefwereld in van dieren. Bijvoorbeeld om er landbouwgrond voor ons eigen voedsel van te maken. Lees hier alles over de oorzaken.
-
1
Klimaatverandering
In Australië gingen recent tienduizenden vliegende vossen (een vleermuizensoort) dood in een hittegolf. De omvang van die populatie werd daardoor kleiner.
Er zijn steeds meer hittegolven door klimaatverandering.
-
2
Voedsel
34% van al het land op aarde wordt gebruikt voor voedselproductie. Daardoor hebben landdieren, vogels en insecten minder leefruimte of minder voedsel.
-
3
Overbevissing
Bijna 1 op de 3 zoetwaterdieren wordt met uitsterven bedreigd.Grotere dieren zoals nijlpaarden en rivierdolfijnen lopen het meeste risico.
Dat komt omdat er veel water vervuild is. Maar ook door overbevissing, zo hebben de dieren minder te eten.
Geen babies
Dieren kunnen zich niet goed meer voortplanten als ze geen voedsel en schuilplekken meer kunnen vinden
Oplossingen
Gelukkig kunnen we de dieren nog redden. En daar kun jij bij helpen!
-
1
Eet minder vlees
34% van al het land op aarde wordt gebruikt voor voedselproductie. Om vlees op je bord te krijgen is er heel veel nodig. Zo worden er bijvoorbeeld bossen gekapt in de Amazone, zodat koeien er kunnen lopen of gewassen verbouwd kunnen worden. De dieren die in het bos leven, hebben dan geen plek meer.
Dus kies vaker voor plantaardig voedsel, kies voedsel dat niet bijgedragen heeft aan ontbossing en koop lokaal geproduceerd voedsel.
-
2
Gooi geen eten weg
Zorg dat je geen eten weggooid. Nu gaat ongeveer een derde van al ons voedsel verloren of wordt weggegooid. Dit is iets waar we allemaal een bijdragen aan kunnen leveren. Wat je niet op kunt, kun je makkelijk bewaren om een andere keer op te eten. Én, maak gewoon niet teveel.
-
3
Gebruik minder plastic
Ondanks het belang van water voor het leven en onze gezondheid, worden juist waterrijke gebieden het meest bedreigd op aarde.
Zorg daarom bijvoorbeeld dat je minder plastic gebruikt. Of houd een clean up in je buurt, zodat dat afval niet in de zee belandt.
-
4
Kom in actie
Kom in actie voor bedreigde dieren. Haal bijvoorbeeld geld op door lege flessen op te halen, cupcakes te bakken en verkopen of klusjes te doen. Met dat geld kan WWF bedreigde dieren beschermen.
Of maak een tekening, poster, spandoek of houd je spreekbeurt over bedreigde dieren. Zo ziet iedereen hoe belangrijk het is dat we goed voor de natuur zorgen.
Lees het rapport
Het Living Planet Report is een tweejaarlijkse uitgave van het Wereld Natuur Fonds, met bijdragen van experts en andere organisaties. Het is eigenlijk een gezondheidscheck voor onze planeet. Het laat zien hoe de natuur er voorstaat, welke bedreigingen er zijn en wat dit betekent voor ons mensen. Maar ook: wat we eraan kunnen doen. Wil je het hele rapport lezen? Klik dan op de button om te downloaden
Kom in actie
Kom in actie voor jouw favo dier! Hoe?
Doe bijvoobreeld de wc-rol challenge, maak als een speer jaguar-armbandjes of bak supersnel hondenkoekjes voor jouw favo dier!