Een dagje bij de bioboer
Hoe we nu ons voedsel maken, is niet altijd goed voor de natuur. Er is bijvoorbeeld heel veel water nodig of giftige stoffen om de insecten weg te houden. Cornelis Mosselman is boer en pakt het heel anders aan! Loop een dagje met hem mee.
Biologische groenten
Ik ben biologisch gaan verbouwen. Dat betekent dat ik mijn groenten laat groeien op een manier die niet slecht is voor de natuur. Je gebruikt dus geen giftige spullen die slecht zijn voor de grond of insecten. Maar als je groenten gewoon zo laat groeien, dan komen er zeker insecten op af die de groenten op zullen eten of ziek maken. Dus ik moest wel iets verzinnen om dat niet te laten gebeuren.
Strakke stroken
Hier zie je ‘strokenteelt’. Het lijkt bijna een kunstwerk van boven.
Hier groeien 8 verschillende soorten groenten naast elkaar. Normaal heeft een boer maar 1 soort in het veld staan. Ik niet, bij mij staan de wortels, aardappels, prei en andere groenten door elkaar. De groenten zijn verschillend van kleur of hoogte. Ze trekken allemaal andere insecten aan.
Blij met insecten
Ik hoef geen bestrijdingsmiddelen meer te gebruiken. Ik ben blij met alle insecten die er zijn, want die houden juist de planten en de bodem gezond. Dat zijn de bodemdiertjes. Maar als er toch een schimmel in bijvoorbeeld de aardappels komt, dan maakt hij alleen dat strookje aardappels ziek. De groenten die naast de aardappels staan, die blijven gezond.
Hulp van een robot
Ik ben nu al supertevreden over hoe het gaat. Maar het kan altijd beter. De grond kan nog gezonder bijvoorbeeld. En het kost me best wel veel tijd, om al die verschillende gewassen te verbouwen. Ik heb wel al een tractor met hele dunne banden, die precies tussen de gewassen kan rijden. Maar ik hoop dat ik in de toekomst met een robot kan werken. En ik hoop dat alle boeren dit over een paar jaar ook gaan doen.
Lees ook andere dagboeken
Onze parkrangers en andere dierenvrienden leggen graag aan je uit wat ze precies doen.
Op pad met de boswachter
Dagboek van Brandon Laforest
Een dagje bij de douane
Dagboek van Janouk Kelderman in het tropisch regenwoud
in Brazilië en ontdekte: “Dit mooie thuis van de jaguar moeten we beschermen!”