Kyle Levine
dieren

Gaan dieren ook op reis?

Als het vakantie is, ga jij misschien wel naar de camping of een dagje weg. Sommige dieren gaan ook op reis. Niet met de auto of het vliegtuig, maar op eigen poten en vleugels. Ga je met ze mee?

Er zijn veel dieren die reizen maken. Alleen, als clubje of in een supergrote groep. Sommige doen het elk jaar, andere maken één keer de reis van hun leven.

Gnoes springen in het water, Kenia
Pas op voor krokodillen!
Kyle Levine

Achter de regen aan

Gnoes leven op de Afrikaanse savanne. Ze reizen achter de regenbuien aan, want daar groeit even later mals gras en daar houden ze van. Op de savanne leven ook leeuwen, luipaarden en hyena’s en die houden op hun beurt weer van een malse gnoe! Daarom reizen gnoes samen. Onder-weg krijgen de vrouwtjes een jong. Ze bevallen allemaal rond de zelfde tijd. Dan houdt de kudde even pauze. De gnoetjes staan al binnen tien minuten op hun lange poten en kunnen na een paar dagen al rennen. Dan gaat de kudde weer verder, nu met duizenden gnoes méér, dan een paar dagen eerder.

Pad tussen groene bladeren
Kiekeboe

Padden op pad

Padden leven op het land, maar ze groeien op in het water. Als het in het vroege voorjaar tijd is om eitjes te leggen, trekken de padden naar de plek waar ze zelf zijn opgegroeid. Helaas kijken ze onderweg niet zo goed uit. Vroeger werden veel padden tijdens hun reis doodgereden. Gelukkig zijn er nu mensen die de dieren helpen om over te steken. Op sommige plekken zijn zelfs speciale tunneltjes onder de weg gemaakt. Een paddenmanlift vaak het laatste stukje mee op de rug van een vrouw. Zo is hij er als eerste bij om haar eitjes te bevruchten.

Vlinders vliegen, Millingerwaard Tessel in 't Veld

Stoere fladder

Vlinders wegen bijna niks, maar het zijn geen watjes. Vooral atalanta’s zijn stoer. In de herfst vliegen deze vlinders helemaal van ons land naar Zuid-Frankrijk of Spanje waar het ’s winters minder koud is. Sommige zijn niet te stoppenen fladderen nog even door naar Noord-Afrika.

Witte slapende ooievaars tijdens maanopkomst Tomas Hulik

Glijdend over zee

De ooievaar trekt in het najaar naar Afrika. Het is geen fladderaar, maar een zwever. Hij zoekt tijdens zijn reis plekken op waar de grond warm is. Daar stijgt de lucht en zo lift deze slimme vogel zonder veel moeite naar grote hoogte. Dan zweeft hij langzaam dalend weer tientallen kilometers verder naar het zuiden. Boven land gaat dat perfect, maar boven zee heb je bijna nooit stijgende lucht. In het zuiden van Spanje komen daarom in het najaar duizenden ooievaars samen. Ze wachten op een zonnige dag waarop de lucht bij de grond wordt opgewarmd en stijgt. Als het zover is, dan vliegen ze in grote cirkels totop grote hoogte. Dan gaan ze in een glijvlucht naar de overkant van de Middellandse Zee.

Bejaarde reisleider

Afrikaanse olifanten zijn altijd op reis.

De oudste vrouw is de baas
Zij weet waar onderweg water te vinden is.
Olifanten hebben namelijk een heel goed geheugen.
Olifant ivoren armbanden in beslag genomen door Border Force
Een dagje bij de douane
WWF-UK / James Morgan

Dagboek van douane-medewerker Michiel

In de meeste koffers op Schiphol zitten doodgewone dingen. Maar soms nemen mensen spullen uit de natuur mee, van bedreigde dieren bijvoorbeeld. Dat mag niet. Douane-medewerker Michiel controleert alle spullen.

Panda eet een bamboestok
Mmm lekker
Richard Barrett / WWF-UK

Lusten dieren ook wel eens iets niet?

'Eet je bord leeg!' Mensenkinderen lusten niet alles. Maar mensen-ouders zijn streng en weten wat gezond is. ‘Ja, ook die witlof.’ Hoe zit dat bij dieren?

Dit artikel stond eerder in het tijdschrift Rangers Report. Ontvang je deze nog niet, maar wil je dat wel graag? Word dan Ranger!