naturepl.com / Edwin Giesbers / WWF
Nieuws

De 5 liefste dierenmoeders Cute

Veel moeders in het dierenrijk zijn heel lief voor hun jong. We hebben de liefste 5 op een rijtje gezet.

Kinderbadje in de boom

De aardbeikikker is een gifkikker uit het regenwoud van Midden-Amerika. Bij ons leggen de kikkers een grote klont eitjes in een sloot, maar bij dit kleurige kikkertje gaat het anders. Het vrouwtje legt een stuk of vijf eitjes op de natte bosgrond. De vader bewaakt ze tot de kikkervisjes eruit komen. Dan komt de moeder en die doet iets heel vreemds. Ze neemt een kikkervisje op haar rug en klimt een boom in. Ze heeft daar van te voren al voor elk kind een vijvertje uitgekozen in een van de vele regenwoudplanten op een dikke boomtak. De komende weken komt ze af en toe bij een kind langs en legt een onbevrucht eitje in het vijvertje. Zo heeft het kikkervisje weer een paar dagen te eten. Tot hij uitgegroeid is tot een kikkertje. Dan klimt hij zijn vijver uit en daalt langs de stam omlaag om op mieren en spinnen te jagen.

 
Drie dolfijnen in het water WWF

Dolfijnen

Misschien heb je er nooit bij nagedacht, maar het is best bijzonder dat een dolfijn onder water geboren wordt. De pasgeboren baby moet namelijk lucht ademen. De moeder of een van de andere vrouwtjes uit de groep helpen het kleintje snel omhoog voor zijn eerste ademteug. Om bij zijn moeder melk te drinken moet het jong weer onder duiken. Knap dat hij dat allemaal al kan. Zwemles heeft een dolfijntje echt niet nodig. Maar hij moet wel leren hoe je met de andere dolfijnen van de groep moet omgaan. En het duurt wel een paar jaar voor hij zelf genoeg vissen kan vangen. Gelukkig mag hij tot die tijd nog melk drinken.

Zorgzame tantes

Een Afrikaanse olifant is bijna twee jaar zwanger. Maar dan heeft ook een flinke baby van een kilo of tachtig in haar buik. Toch gaat de geboorte zonder problemen, ook omdat de tantes erbij helpen. Ze duwen zachtjes de pasgeboren baby omhoog tot hij helemaal zelf op zijn pootjes staat. Alleen wat hij met zijn slurf moet doen, moet hij nog leren. In het begin hangt dat ding nog in de weg als hij met zijn mond de tepel van zijn moeder wil pakken. Maar hij leert snel. En lopen gaat vanzelf. Dat moet ook wel want de kudde loopt al na een dag verder. Als het een meisje is, zal ze haar leven lang in de kudde blijven. Ook als ze zelf moeder wordt. De jongens verlaten de groep als ze ongeveer veertien zijn. Dan staan ze er alleen voor.

 

 
Rob Webster / WWF

Trage aap

Een orang-oetan baby ziet er schattig uit, maar hij kan nog niks. Wat hij al wel snel kan, is zich aan zijn moeders vacht vastgrijpen. Niet alleen met zijn knuistjes maar ook met zijn voetjes. Daar is het een aapje voor. Geleidelijk leert hij klimmen, maar dan is hij nog lang niet klaar om voor zichzelf te zorgen. Zijn moeder leert hem welke vruchten je kunt eten en welke niet. Dat je moet kijken waar de neushoornvogels heen vliegen om bij rijpe vijgen te komen. Dat je in de boom veiliger bent dan op de grond. Vijf tot zes jaar duurt het voordat hij de geheimen van het woud heeft geleerd. Dan trekt hij erop uit.

Veilige kroko-kaken

Moeder nijlkrokodil legt een stuk of vijftig eieren in een kuil op een zandbank. Daar blijft ze in de buurt. Een betere bewaking kun je je niet voorstellen. Als het zover is, helpt de moeder haar kleintjes zelfs uit het ei als ze daar moeite mee hebben. Ze draagt ze in haar bek naar een rustig stukje van de rivier met veel waterplanten. Daar kunnen de kleine krookjes op libellen en kikkers jagen. Hoe dat moet hoeven ze niet te leren. Moeder houdt ze nog wel in de gaten. Komt er een grote reiger in de buurt, dan jaagt ze die weg. Maar als ze een maand oud zijn, laat de moeder haar kinderen achter. Dan moeten ze zelf van zich af bijten.Nijlkrokodil

Meer dierennieuws

Spreekbeurten en werkstukken

Wil jij op school vertellen over hoe bijzonder onze aarde is, hoeveel mooie dieren er rondlopen of over wat het Wereld Natuur Fonds precies doet? Houd er dan je spreekbeurt of werkstuk over! Download onze gratis infobladen.
Meer info

Dagboek van Jon

IJsberen hebben het moeilijk. Daarom gaat ijsbeeronderzoeker Jon Aars elk jaar op expeditie naar Spitsbergen. ‘Het is hier koud, maar goud!’
Meer info
naturepl.com / Neil Aldridge / WWF

Hoe gaat het met de natuur?

Het gaat slecht met veel wilde dieren op aarde. De groepen waarin ze leven worden steeds kleiner. Dat staat in een nieuw rapport van WWF.
Meer info
Jaap van der Waarde/WWF

Wie bepaalt hoe dieren genoemd worden?

Elk jaar worden er zo’n 2000 nieuwe diersoorten ontdekt. Dat zijn er superveel! Maar wie bepaalt nou de naam van zo'n nieuw ontdekt dier?
Meer info

Op pad met de boswachter

Het oerwoud in Brazilië heeft het zwaar. Maar hoe gaat het eigenlijk met de bomen in ons eigen land? Rangers Annemijn (10) en Isabel (8) struinden met boswachter Amy Zeeman door het Roggebotzand in Dronten.
Meer info

Dagboek van Janouk Kelderman in het tropisch regenwoud

WWF-ambassadeur Janouk was in het atlantisch Regenwoud
in Brazilië en ontdekte: “Dit mooie thuis van de jaguar moeten we beschermen!”
Meer info