VDOS Global / WWF-Canada
haai

Herrie onder water

Zeedieren hebben last van herrie onder water. Waar komt die herrie dan vandaan? En wat kunnen we er tegen doen?

Wat is onderwaterlawaai?

De dieren van de Noordelijke IJszee worden bedreigd door de opwarming van de aarde. Daardoor smelt het ijs. Maar er zijn meer bedreigingen. Een daarvan is lawaai. Vroeger klonk onder water alleen het geluid dat walvissen, dolfijnen en andere zeedieren maken. Daarmee praten ze met elkaar en door de geluiden kunnen dieren hun prooien vinden. Tegenwoordig klinken er steeds meer
andere geluiden. Van geronk van schepen tot geknal van machines die mensen gebruiken op zoek naar olie onder de zeebodem. De zeedieren hebben daar last van.

Het Wereld Natuur Fonds wil dat de delen van de Noordelijke IJszee waar zeedieren jongen krijgen, weer rustig worden. Hiervoor voeren we wereldwijd actie. 

Wil jij weten wat de dieren horen? Bekijk de video hieronder.

Hoe klinkt onderwaterlawaai?

Er is veel herrie onder water
van boten en bedrijven.
Dat moet stoppen!

Hoe stoppen we deze herrie?

30% van de Noordelijke IJszee moet voor 2030 beschermd zijn. Dat wil WWF. Dan kunnen dieren daar rustig leven. 

WWF doet onderzoek naar het onderwatergeluid en zoekt uit welke gebieden extra goed beschermd moeten worden. In onderzoeken we in Canada bijvoorbeeld de gebieden waar narwallen hun jong krijgen. Zo weten we of ze daar veel last hebben van herrie. 

En we praten met overheden en bedrijven, om de herrie te stoppen. 

Walvis duikt naturepl.com / Doug Perrine / WWF

Wat kun jij doen?

Houd je spreekbeurt over pooldieren of over walvissen en dolfijnen. Download gratis onze infobladen en vertel iedereen hoe mooi en belangrijk deze dieren zijn.

Plastic in de zee Vincent Kneefel WWF

Wat kunnen we doen aan het plastic probleem?

Plastic is echt overal. Kijk maar eens om je heen. Het zit in je tandenborstel, in je voetbalshirt, in je stiften. Elk uur belanden er bijna 10 zwembaden vol plastic in zee. Dat moet stoppen.