Biodiversiteit

Hoeveel dieren en planten zijn er?

Hoeveel planten en dieren er precies op aarde leven, weten we niet. En waarschijnlijk zullen we dat ook nooit te weten komen!
Er is nog zoveel leven te ontdekken.

DuizeLingwEkkenD veeL

Wetenschappers hebben wel een schatting gemaakt. Ze denken dat er zo’n 8,7 miljoen soorten planten en dieren op aarde lopen, zwemmen, springen, kruipen, vliegen en staan. En dan hebben ze alle schimmels, bacteriën en andere beestjes die we niet met het blote oog kunnen zien nog niet eens meegeteld. Veel, hè? Al dat leven op onze wereldbol samen
noemen we biodiversiteit.

Wat is er aan de hand?

Dat we niet alle dier- en plantensoorten op aarde kennen is niet erg. Als we alle soorten maar de kans geven om te bestaan. Want hoe meer natuur er op aarde is, hoe beter dat ook voor ons mensen is. Helaas wordt de biodiversiteit op veel plaatsen steeds kleiner. Dat komt bijvoorbeeld door het kappen van bossen, stroperij en landbouw.

Hoe zorgen we voor een grotere biodiversiteit?

Desktop afbeelding

Wat doet WWF?

Alles wat WWF doet om de natuur te beschermen, draagt bij aan de biodiversiteit. Zo beschermt WWF het koraal tegen plastic. En dat is reuzebelangrijk! Koraal is namelijk de kraamkamer van de zee. Heel veel zeedieren leggen hun eitjes tussen het koraal.

Michel Gunther / WWF

Wat kun jij doen?

Jij kunt ook heel veel doen om de natuur te beschermen.

  • 1

    BESCHERM ONGENODIGDE GASTEN

    Hangt er een spinnetje aan je plafond? Goed zo, dit diertje is namelijk bijzonder nuttig. Het vangt vervelende muggen en zilvervisjes voor jou.

  • 2

    WAARDEER ALLE NATUUR

    Wanneer zijn plantjes eigenlijk onkruid?
    Waarschijnlijk heb je er helemaal niet zo’n last van. Laat het dan gewoon staan.

  • 3

    LAAT HET LIGGEN

    Bladeren beschermen planten(wortels) tegen de kou, ze zijn gratis voeding voor de bodem en insecten overwinteren graag onder een vochtig herfstblad. Lekker laten liggen dus!