dossier

Wie bepaalt hoe een dier genoemd wordt?

Ken je de de Scaptia beyonceae (Beyonce) en de Nannaria swiftae al? Deze spin en miljoenpoot zijn vernoemd naar Beyonce en Taylor Swift! Hoe vet!

Adeliepinguïn

Zelf bedenken

Elk jaar worden er zo’n 2000 nieuwe diersoorten ontdekt. Dat zijn er superveel! En de ontdekker mag de naam zelf bedenken, voor nieuw ontdekte dieren én ook voor nieuwe planten. Er is alleen 1 ongeschreven regel: je geeft niet je eigen naam. Maar de naam van je moeder, je broer of vriend mag wel. Zo is de Adéliepinguin vernoemd naar de vrouw van de ontdekker. Romantisch hè.

Betalen voor een naam

De naam van een beroemdheid mag dus ook. Dat gebeurt meestal om de zanger of acteur te eren of omdat het dier een beetje op de beroemdheid lijkt.

Af en toe wordt er ook heel veel geld betaald om de naam te mogen bepalen. Zo heeft een ontdekker een keer een naam voor een nieuwe vlinder geveild. De hoogste bieder mocht de naam verzinnen. Er is toen meer dan 12.000 dollar voor betaald!

Jaap fotografeert in het bos

Nieuwe dieren ontdekken

Onderzoekers denken dat er zo’n 8,7 miljoen soorten planten en dieren op aarde lopen, zwemmen, springen, kruipen, staan en vliegen. En dan hebben ze alle schimmels, bacteriën en andere beestjes die we niet met het blote oog kunnen zien nog niet eens meegeteld. Dat is veel hè?! En toch worden er elk jaar nog nieuwe dieren en planten ontdekt.

Wil jij nieuwe dieren ontdekken?

Dan kun je het beste je rugzak inpakken en naar de Amazone of Azië afreizen. En niet alleen op het land, maar ook in de diepzee is nog heel veel te ontdekken.
Wetenschappers vermoeden dat we nog maar zo’n 14% van alle diersoorten ontdekt hebben! Dus er valt nog heeeel veel te ontdekken. Succes!!!

Foto van miljoenpoot bovenaan deze pagina: By Hennen D.A., Means J.C., Marek P.E.