Mary Carol Bate
knutselen

Wat doen dieren tegen de hitte?

In de zomer duik jij misschien in het zwembad of eet je een ijsje, om koel te blijven. Maar hoe houden dieren hun hoofd koel in de hitte? En hoe kun jij dieren in de zomer helpen? Check het hier

Baby olifant staat in het gras Mary Carol Bate

Olifant wappert

De olifant wappert heel hard met zijn grote oren. De bloedvaatjes in de oren kunnen wijder worden. Zo stroomt het warme bloed, sneller naar de oren. De huid van de oren is heel dun, zo kan het bloed snel afkoelen. En als de olifant wappert, koelt het nog sneller af.

© Shutterstock / rickyd / WWF

Koala knuffelt

Boomstammen en dikke takken zijn behoorlijk koel en de vacht op de buik van koala's is veel dunner dan op de rest van het lichaam. Door de buik goed tegen de boom aan te drukken, koelen de koala's een beetje af.

 

Stokstaartjes in Zuid-Afrika Martin-Harvey / WWF

Stokstaartjes met zonnebril

Als je goed kijkt naar de kop van het stokstaartje zit er een zwarte omranding om zijn ogen. Deze vlekken dienen als zonnebril tegen het felle zonlicht.

Grijze wolf loopt in het bos, Duitsland naturepl.com / Axel Gomille / WWF

Hijgende wolf

Vossen, wolven, maar ook vogels, hijgen (net als honden) om warmte kwijt te raken. Dat is hun manier van zweten. Het voordeel van hijgen is dat je minder zout verliest én dat het niet hoeft te waaien om meer warmte te verliezen

Jonge Siberische tijger in het water David Lawson / WWF-UK

Tijger neemt duik

Anders dat de hiuskat, houden tijgers van water! Dus als ze af willen koelen, nemen ze, net als jij, een duik in het water.

Koele hagedis

Bij koelbloedige dieren, zoals de hagedis, verandert de temperatuur van het lichaam mee met de omgeving. 

De woestijnhagedis kan een temperatuur tot zo’n 44ºC kan hij het nog wel aan, maar daar boven wordt het hem al te heet onder de pootjes. Maar daar heeft hij een paar moves voor bedacht. 

Hij tilt eerst zijn ene voorpoot en tegenoverliggende achterpoot op. Na 10 seconden wisselt 'ie af. Zo kunnen zijn zolen iets afkoelen. 
En als het nou echt veel te warm wordt, duikt de woestijnhagedis onder het zand. 

Dit kun jij doen om dieren te helpen

Het kan zomers behoorlijk warm worden. Wil jij de dieren nou helpen tijdens een hitte golf? Wij geven je 5 tips!

  1. Zet een bakje water neer in de schaduw, voor vogels en egels. Ververs het water regelmatig en zorg dat de bakken niet te diep zijn, daar kunnen dier in verdrinken.
  2. Maai het gras niet en laat bladeren liggen. Hoe meer gras, planten, bomen, mos er groeit, hoe beter (regen)water wordt vastgehouden. Zo blijft de temperatuur van de grond ook wat lager.
  3. Plant een boom. Bomen zijn heerlijk als schaduwplek. Hoe hoger, hoe meer schaduw.  

Bekijk ook deze doe-tips

Maandelijkse Ranger challenges

Doe elke maand iets nieuws voor de natuur. Leuk voor jezelf én voor de natuur! Elke maand verschijnt er een nieuwe challenge op deze pagina. Hou 'm dus goed in de gaten. En houd je Rangers Paspoort bij de hand voor de stickers!
Meer info

Kraanvogelkunst

Volgens een eeuwenoude Japanse traditie brengt het vouwen van duizend kraanvogels geluk. Aan de slag dus! Vind je duizend een beetje veel? Dan vouw je er gewoon eentje.
Meer info

Bloembollen planten

Als je in het najaar verschillende bollen en knollen plant, barst je tuin in het voorjaar van de kleuren. Op deze 5 bollen en knollen zijn de insecten dol
Meer info

Luistertips

Luister naar deze groene luistertips
Meer info

Regenboog maken

Vind jij regenbogen ook zo fantastisch? Je kunt ze makkelijk zelf maken! Hieronder lees je hoe het werkt. En daarna op zoek naar de pot met goud.
Meer info

Hoe maak je de beste natuurfoto's?

Met je smartphone kun je prachtige natuurfoto’s maken. Maar hoe schiet je het allerbeste plaatje? Natuurfotograaf Rick van der Kraats (19) geeft tips.
Meer info