Dieren die veranderen
Het is lente! Ook dieren maken zich op voor een warmer seizoen. Sommige dieren veranderen zelfs van kleur. We hebben er 5 voor je op een rij gezet.
Wist je dat sommige dieren hun kleur veranderen om beter te overleven in de natuur? Ze doen dit om zich te verstoppen voor roofdieren of juist om beter op hun prooi te jagen. Hier zijn een paar coole dieren die hun eigen "verkleedtruc" hebben!
Welke van deze dieren vind jij het coolst? Of zou je zelf ook weleens van kleur willen veranderen?

Alpensneeuwhoen
De alpensneeuwhoen is een slimme vogel! Terwijl veel andere vogels in de winter naar warmere plekken vliegen, blijft hij gewoon in de kou.
Maar hoe zorgt deze vogel ervoor dat roofdieren hem niet zien in de sneeuw? Heel simpel: in de herfst krijgt hij een nieuw verenpak! Zijn bruine veren maken plaats voor witte veren, zodat hij bijna onzichtbaar wordt zodra er sneeuw ligt. Slimme schutkleur, toch?

de poolvos
In de winter krijgt de poolvos een dikke, witte vacht om warm te blijven. Dat is maar goed ook, want in zijn leefgebied kan het wel -50°C worden! Zodra de sneeuw smelt en de zomer begint, heeft hij geen witte vacht meer nodig. Dan ruilt hij zijn dikke jas in voor een kortere, dunnere vacht in kleuren zoals blauwgrijs, lichtbruin of donkerbruin. Zo valt hij minder op in de toendra!

De Hermelijn
Ook de hermelijn wisselt van vacht als de winter eraan komt. Zijn bruine zomervacht wordt dan helemaal sneeuwwit. Maar niet om zich te verstoppen voor roofdieren! Nee, de hermelijn gebruikt zijn witte kleur om ongemerkt dichter bij zijn prooi te sluipen. In de herfst en lente zorgen speciale hormonen in zijn lichaam ervoor dat hij van kleur verandert. Een soort ingebouwde winterjas!

Het Rendier
Rendieren veranderen ook van kleur, maar niet zo extreem als de poolvos of hermelijn. In de winter wordt hun vacht zilverwit, en in de zomer krijgen ze een grijsbruine kleur. Wist je dat rendieren in enorme groepen leven? Soms wel duizenden tegelijk! Ze kunnen trektochten maken van meer dan 2.000 kilometer. Dat is net zo ver als van Nederland naar Spanje!

De Bloemkrabspin
Niet alleen dieren in koude gebieden veranderen van kleur. De bloemkrabspin kan zijn kleur aanpassen aan de bloem waarop hij zit! Hij komt voor in het wit, geel en groen, zodat hij onzichtbaar blijft voor prooien. En nog iets grappigs: deze spin loopt zijwaarts, net als een echte krab!
Deze dieren houden van de regen?
Lijk je meer een kikker of een orang-oetan? Check het hier