Dieren die veranderen

Het is lente! Ook dieren maken zich op voor een warmer seizoen. Sommige dieren veranderen zelfs van kleur. We hebben er 5 voor je op een rij gezet.    

Wist je dat sommige dieren hun kleur veranderen om beter te overleven in de natuur? Ze doen dit om zich te verstoppen voor roofdieren of juist om beter op hun prooi te jagen. Hier zijn een paar coole dieren die hun eigen "verkleedtruc" hebben!

Welke van deze dieren vind jij het coolst? Of zou je zelf ook weleens van kleur willen veranderen?

Alpensneeuwhoen winter (links) en lente (rechts)

Alpensneeuwhoen

De alpensneeuwhoen is een slimme vogel! Terwijl veel andere vogels in de winter naar warmere plekken vliegen, blijft hij gewoon in de kou.

Maar hoe zorgt deze vogel ervoor dat roofdieren hem niet zien in de sneeuw? Heel simpel: in de herfst krijgt hij een nieuw verenpak! Zijn bruine veren maken plaats voor witte veren, zodat hij bijna onzichtbaar wordt zodra er sneeuw ligt. Slimme schutkleur, toch? 

Poolvos van winter (links) naar lente (rechts)

de poolvos

In de winter krijgt de poolvos een dikke, witte vacht om warm te blijven. Dat is maar goed ook, want in zijn leefgebied kan het wel -50°C worden! Zodra de sneeuw smelt en de zomer begint, heeft hij geen witte vacht meer nodig. Dan ruilt hij zijn dikke jas in voor een kortere, dunnere vacht in kleuren zoals blauwgrijs, lichtbruin of donkerbruin. Zo valt hij minder op in de toendra!

Transformerende hermelijn

De Hermelijn

Ook de hermelijn wisselt van vacht als de winter eraan komt. Zijn bruine zomervacht wordt dan helemaal sneeuwwit. Maar niet om zich te verstoppen voor roofdieren! Nee, de hermelijn gebruikt zijn witte kleur om ongemerkt dichter bij zijn prooi te sluipen. In de herfst en lente zorgen speciale hormonen in zijn lichaam ervoor dat hij van kleur verandert. Een soort ingebouwde winterjas!

Rendier winter (links) en lente (rechts)

Het Rendier

Rendieren veranderen ook van kleur, maar niet zo extreem als de poolvos of hermelijn. In de winter wordt hun vacht zilverwit, en in de zomer krijgen ze een grijsbruine kleur. Wist je dat rendieren in enorme groepen leven? Soms wel duizenden tegelijk! Ze kunnen trektochten maken van meer dan 2.000 kilometer. Dat is net zo ver als van Nederland naar Spanje! 

Bloemkrabspin winter (links) naar lente (rechts)

De Bloemkrabspin

Niet alleen dieren in koude gebieden veranderen van kleur. De bloemkrabspin kan zijn kleur aanpassen aan de bloem waarop hij zit! Hij komt voor in het wit, geel en groen, zodat hij onzichtbaar blijft voor prooien. En nog iets grappigs: deze spin loopt zijwaarts, net als een echte krab! 

Pia B

Waarom maakt een inktvis inkt?

Inktvissen kunnen niet schrijven of tekenen. Wat moeten ze dan met inkt?
Meer info

Deze dieren houden van de regen?

Stamp jij graag in de plassen? Of zit je liever droog binnen tijdens een bui?
Lijk je meer een kikker of een orang-oetan? Check het hier

Meer info
©Freepik / XZokzathai

Hoe vinden trekvogels de weg?

Vogels hebben geen kaart en geen tomtom. Toch vinden ze de weg, zelfs naar een land waar ze nog nooit geweest zijn. Hoe doen ze dat?
Meer info

Heeft een pinguin knieen?

Als je naar zijn skelet kijkt, kun je het antwoord zien.
Meer info

Spreekbeurten en werkstukken

Wil jij op school vertellen over hoe bijzonder onze aarde is, hoeveel mooie dieren er rondlopen of over wat het Wereld Natuur Fonds precies doet? Houd er dan je spreekbeurt of werkstuk over! Download onze gratis infobladen.
Meer info

Kun je voorspellen waar bos wordt gekapt?

De mens kapt nog te veel hout, bijvoorbeeld in de Amazone. In grote stukken regenwoud worden alle bomen omgehakt. Knappe koppen van WWF hebben een manier ontdekt hoe ze ontbossing kunnen voorspellen
Meer info

Checklist weet wat je eet

Fruit en groente groeit niet overal op ieder moment. Maar in welk seizoen kun je dan welk fruit en groenten eten? Maak een handige checklist! Zo kom je erachter wat we het beste kunnen eten in welke seizoenen.
Meer info

Hoe red je de planeet met wat je eet?

Af en toe een hamburger. Dat gaat er bij jou misschien wel in. Maar wist je dat er, voordat die hamburger op jouw broodje ligt, heel veel gebeurd is.
Meer info
naturepl.com / Neil Aldridge / WWF

Hoe gaat het met de natuur?

Het gaat slecht met veel wilde dieren op aarde. De groepen waarin ze leven worden steeds kleiner. Dat staat in een nieuw rapport van WWF.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Hoeveel planten en dieren zijn er?

Wat is biodiversiteit? En waarom gaat het daar niet goed mee? We leggen het uit!
Meer info
Mariëlle van Uitert / WWF

Spot de Big Five in Nederland

Je hoeft niet naar het buitenland om grote, stoere dieren te zien. Ook in Nederland loopt er genoeg wild rond. Onze bossen-expert Merijn vertelt je welke 5 dieren je echt moet spotten in Nederland.
Meer info
Casper Douma WWF

Ontmoet de dieren in het koraal

Rond het koraalrif wonen kleurige vissen, en ook veel andere dieren. Grote, kleine, mooie en rare. Maar wist je dat koralen zelf ook dieren zijn?
Meer info
Jaap van der Waarde/WWF

Wie bepaalt hoe dieren genoemd worden?

Elk jaar worden er zo’n 2000 nieuwe diersoorten ontdekt. Dat zijn er superveel! Maar wie bepaalt nou de naam van zo'n nieuw ontdekt dier?
Meer info
Petteri Hautamaa

Waarom zijn rivieren zo belangrijk?

Stel je voor: je bent een trekvis. Een Europese steur in dit geval. Je leven bestaat uit lekker zwemmen in het zoute zeewater, het vinden van voedsel en het maken van nieuwe babysteurtjes. En dan opeens bots je tegen een dam.
Meer info
© Shutterstock / worldswildlifewonders / WWF

Lusten dieren ook wel eens iets niet?

'Eet je bord leeg!' Mensenkinderen lusten niet alles. Maar mensen-ouders zijn streng en weten wat gezond is. ‘Ja, ook die witlof.’ Hoe zit dat bij dieren?
Meer info
Teo Lucas / Gigante Azul / WWF

Wat kunnen we doen tegen onderwaterlawaai?

De dieren van de Noordelijke IJszee worden bedreigd door de opwarming van de aarde. Daardoor smelt het ijs. Maar er zijn meer bedreigingen. Een daarvan is lawaai.
Meer info
Milos Bicanski / WWF-UK

Wat kunnen wij doen aan het plastic probleem?

Plastic is echt overal. Kijk maar eens om je heen. Het zit in je tandenborstel, in je voetbalshirt, in je stiften. Elk uur belanden er bijna 10 zwembaden vol plastic in zee. Dat moet stoppen.
Meer info